Ned / Eng
OVER RICHTJE REINSMA

Richtje Reinsma (Amsterdam, 1979) maakt tekeningen, installaties en performances. Ze werkt zowel solitair als in samenwerking met collega-kunstenaars; beide praktijken voeden en versterken elkaar. Naast collaboraties op projectbasis is Reinsma mede-oprichter van en deelnemer aan kunstenaarsinitiatieven Het Harde Potlood en De Parasiet.

Taal vormt een belangrijke pijler van Reinsma’s werk. Ze schrijft zowel kort proza als artikelen over kunst en cultuur en werd genomineerd voor de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2014 (categorie recensie). Van 2010-2013 maakte ze waargebeurde verhalen voor het prijswinnende radioprogramma Plots (VPRO). Tekst maakt ook regelmatig onderdeel uit van haar beeldend werk.

Het werk van Reinsma is onderzoekend, lichtvoetig en persoonlijk. De kwetsbare kanten van het bestaan vormen haar uitgangspunt. Ook haar materialen zijn kwetsbaar, waarbij ze de sporen van het handmatige maakproces zichtbaar laat.

Kunst noch lot zijn 100% maakbaar volgens plan in Reinsma’s ogen. Het doorgronden en benutten van je invloed op en de verantwoordelijkheid voor je eigen bestaan (of dat van anderen) blijft een avontuur. Het is steeds opnieuw zaak de balans te zoeken tussen het meeveren met het toeval en het bewaren van je focus.

Onlangs werd Reinsma moeder van een zoon en heeft zich aangesloten bij een groep vrouwelijke kunstenaars met kinderen die onderzoekt hoe kunstenaarschap en moederschap op elkaar inwerken. Zowel op praktisch en inhoudelijk niveau, en zowel persoonlijk als politiek - voor zover deze aspecten elkaar überhaupt uitsluiten.

Reinsma’s werk was onder meer te zien in Museum Van Loon en Mediamatic, Amsterdam; Garage Rotterdam; Onomatopee, Eindhoven; Museum Jan Cunen, Oss; SECONDroom, Brussel (B) en het Wende Museum in Culver City (VS).