Ned / Eng
OVER RICHTJE REINSMA

Richtje Reinsma schrijft, tekent en maakt installaties en performances. Haar werk is beschouwelijk, lichtvoetig en persoonlijk. Vaak vormen kwetsbare en intieme ervaringen van alledag haar uitgangspunt, ontleend aan haar eigen bestaan en dat van anderen. Ook haar materialen zijn kwetsbaar (papier, moedermelk, stokken), waarbij de sporen van het zoeken, schetsen en handwerk zichtbaar blijven. 

Taal vormt een belangrijke pijler van Reinsma’s werk. Ze schrijft zowel kort proza als artikelen over kunst en cultuur en werd genomineerd voor de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2014 (categorie recensie). Van 2010-2013 maakte ze waargebeurde verhalen voor het prijswinnende radioprogramma Plots (VPRO).

Ook in Reinsma’s beeldende werk vormt taal — gesproken danwel geschreven — een belangrijke pijler. Soms in het maakproces, waarvan gesprekken en interviews onderdeel zijn; soms als medium.

Reinsma werkt zowel solitair als in samenwerking met collega-kunstenaars. Naast samenwerkingen op projectbasis is ze mede-oprichter van en deelnemer aan kunstenaarsinitiatieven Het Harde Potlood en De Parasiet.