Ned / Eng
AS THE DUST RETURNS @ EXTRAPOOL, NIJMEGEN (2020)

Still 'As The Dust Returns' (2020)https://vimeo.com/manage/videos/514437580

'As the Dust Returns’ is een evoluerende performance-installatie van kunstenaarscollectief Het Harde Potlood (Richtje Reinsma, Roosmarijn Schoonewelle, Heleen Wiemer) bestaand uit tekeningen, kostuums, objecten en performances over schoonmaken, verzorging, onderhoud en dagelijkse huiselijke rituelen. Ons langetermijnonderzoek naar het fenomeen huishouden draait om verlangen naar controle in het privéterritorium; om de droom van onvergankelijke orde, zuiverheid en veiligheid die we daar steeds najagen, in duigen zien vallen en weer oplappen en vernieuwen.

Het cyclische en bezwerende van huishoudelijke praktijken fascineert ons, evenals de daaraan verbonden geschiedenissen en actualiteiten. Inspiratie halen we uit uiteenlopende bronnen, van stofzuigerreclames tot teksten over feministische architectuur, van fantasieën en verhalen over onze (voor)moeders tot ecofilosofie. We zien ons gezamenlijk werk als een reizende huishouding die steeds in beweging blijft: groeiend, vervuilend, slijtend, zorgbehoevend. Gesitueerd in een planeet die we eveneens beschouwen als een groot huishouden, opgebouwd uit weefsels van talloze kleinere huishoudens die alle met elkaar verbonden zijn. 


'As The Dust Returns’ is een estafette van aan elkaar geschakelde werken die in feite steeds herschikkingen, voortzettingen en mutaties zijn van dezelfde verzameling fragmenten die voortdurend worden aangepast en omgevormd. We zien ons werk als iets dat het midden houdt tussen een mestvaalt, composthoop, ruïne en een reïncarnerend organisme. 


In coronatijd (september 2020) organiseerden we in Extrapool, Nijmegen een pilotpresentatie: een weekend met een performance-installatie i.s.m. muzikant Ruud van der Pluijm plus randprogramma (geurlezing 'Miasma’s en geraniums: Hoe huiselijke geuren ons gedrag bepalen' door Caro Verbeek en lezing+workshop 'Stofpluizen' door kunstenaar Pavèl van Houten).

Met dank aan het Mondriaanfonds die de vervolgfase van ons project in 2021 financieel ondersteunt. Ziehier voor making-of beelden van het werkproces op Instagram.