Ned / Eng
HUIDWANDELING - SYMPOSIUM (M)OTHERHOOD IN DE KUNST @ BRAKKE GROND (2024)


Geluidservaring (33 min) over de vroege ontwikkeling van de huid

Op 15 februari 2024 maakte de Huidwandeling onderdeel uit van het symposium (m)otherhood in de kunst. Het symposium draaide om de belangrijke vraag hoe de kunstsector inclusiever kan worden met betrekking tot kunstenaars met kinderen, in de eerste plaats moeders, die tot op heden op allerlei manieren tegen fnuikende praktische barrières en verbijsterende vooroordelen aanlopen.

Het symposium is ontwikkeld door Mirthe Berentsen in samenwerking met de Brakke Grond.

 De Huidwandeling paste goed in het programma, aangezien de luisterwandelaar tijdens de geluidservaring onder andere terugkeert naar de baarmoeder de plaats waar elk lichaam aanvangt en omsloten raakt door een eigen huid.

Tijdens de Huidwandeling in de Brakke Grond werd de luisterwandelaar uitgenodigd te gaan liggen met een verzwaringskussen op de buik en een oogmasker op.Meer over de Huidwandeling
De huidwandelaar wordt gegidst door de stem van Bente Hamel, haptotherapeut Monique Haijnes, vroedman Ömer Sarioglu, psycholoog Paulien Kuipers (gespecialiseerd in hechting tussen ouders en kinderen) en dermatoloog Deepak Balak.

De immobiele excursie voert onder meer langs de aanmaak van de eerste huidcellen in de baarmoeder, de ‘kolonisatie’ van ons oppervlak door minuscule creaturen die levenslang onze huidgenoten zullen blijven, en tenslotte de inprenting van de huid na de geboorte.

Tijdens het onderzoeksproces voor dit project (opgestart in 2021) vertelde ik over mijn bevindingen in een podcastinterview van Kunst is Lang in 2021 (het stukje over de Huidwandeling begint bij tijdcode 38:54) en schreef ik er een artikel over voor Mister Motley.

Colofon
Richtje Reinsma - idee en uitvoering
Bente Hamel - stem
Monique Haijnes - geïnterviewde, haptotherapeut
Ömer Sarioğlu - geïnterviewde, vroedman
Paulien Kuipers - geïnterviewde, psycholoog
Deepak Balak - geïnterviewde, dermatoloog
Yuval Reuven - geluidsontwerp
Jennifer Pettersson - raadgever
Janneke Raaphorst - ontwerp luisteromgeving

Fotografie - Simon Pillaud

Met dank aan het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Amarte Fonds, Mister Motley, Letterenfonds & Podcastnetwerk