Ned / Eng
INSTRUMENTEN

Eén van vier heel korte verhalen, gepubliceerd onder de gezamenlijke titel 'Poeder' op de literaire website Terras op 25 november 2011.

Instrumenten

*
Ik  nam een berg om uitzicht te maken.

Ik nam een zee en legde er een eiland in. Ik nam een volk van kleine mensen en gaf ze een geschiedenis op het eiland, met een staatsvorm, een waardensysteem, sociale omgangsvormen en culturele tradities. Ik nam een blanco reus, gaf hem een beknopte biografie, een thuis in de verte, en wierp hem op zee in een storm. Ik liet hem aanspoelen bij de kleine mensen en gevangen nemen.

*
Ik nam een groep vrienden en gaf ze om de beurt het woord. Ik maakte er een mooi en ijdel, een ander vluchtig en zwak, de derde begeesterd en oppervlakkig, de vierde verbeten en bang, de vijfde standvastig en beperkt, de zesde hartstochtelijk en vilein. Ik liet ze elkaar van kindsbeen af kennen en bracht ze steeds weer samen terwijl ik hun leven in sprongen liet passeren.

*
Ik sloot mij aan en plaatste mijn foto. Ik vulde mijn naam in, mijn opleiding, beroep, mijn hobbies en verjaardag. Ik reageerde en plaatste en gebruikte zoveel uitroeptekens als ik kon. Ik verzamelde en keek en gluurde en vreesde.

*
Ik zal een winkel zoeken vol oude brillen en een montuur zonder glazen kopen. Ik zal kleine ringetjes om de bovenrand van de omlijsting van de afwezige glazen maken en kleine gordijntjes naaien om aan de ringetjes te bevestigen. Ik zal de bril niet dragen maar wel fotograferen.