Ned / Eng
NIET ALLE KANTEN

Eén van vier heel korte verhalen, gepubliceerd onder de gezamenlijke titel 'Poeder' op de literaire website Terras op 25 november 2011.

Niet alle kanten

In een race tegen de klok wordt een huis in zeven dagen gesloopt en herbouwd door de hoogzwangere Anja, die er van afziet om in Nieuw-Zeeland bij de zestien jaar oudere Rob te gaan wonen. Anja’s baby Andy wordt geboren. Later wordt hij als opstandige tiener tijdelijk ondergebracht bij een streng gezin in een ander land.

Vervolgens besluit een voormalige kolonel aan de vooravond van de oorlog om zijn drie zoons ver weg van de bewoonde wereld op te voeden. De broers groeien op en ontwikkelen een ijzersterke band. Totdat Anja in hun leven komt.

Anja en de zoons van de voormalige kolonel plaatsen samen anti-inbraakstrips op haar ramen, monteren schakelaars tussen lampen en stekkers, vervangen zekeringen van dimmers, voorzien lekkende kranen van nieuwe leertjes, ontluchten radiatoren en metselen muren met specie en troffel. Het huis wordt een droom, de broers houden zoveel van Anja dat zij niet meer van elkaar houden.

Later gaat Andy terug in de tijd en treft zijn ouders die dan nog jong zijn. Hij ziet het vertrekken en het blijven, het vervangen van de oude plannen voor de nieuwe. Hij ontmoet de kolonel en zijn zoons en ziet zichzelf computer leren, auto leren, huisdieren en koken leren.

Terug in de toekomst verkoopt Andy het huis voor 300.000 euro. Hij wil een berg van 8848 meter veroveren. Hij wordt voor het laatst gezien als hij zo’n 244 meter van de top verwijderd is, waarna hij in de wolken verdwijnt.